+31 850 805 861 info@eenmuzikaalafscheid.nl

Livemuziek tijdens de uitvaart is de ultieme manier om een dierbare te eren. Het brengt lang vervlogen herinneringen weer tot leven en verzacht de pijn in het verwerkingsproces door dit emotionele moment gezamenlijk te delen. Maar hoe kun je een muzikaal afscheid nu precies invullen en wat zijn hierbij de opties?

Solist of duo bij de uitvaartceremonie

Het belangrijkste onderdeel van een uitvaart is zonder twijfel de ceremonie. Muziek is voor en tijdens deze plechtigheid gebruikelijk, maar ook na afloop bij het verlaten van de ruimte. Natuurlijk kun je ervoor kiezen om dit geheel naar eigen wens in te vullen.

Een indrukwekkende manier om de ceremonie muzikaal te omlijsten, is met de fijnbesnaarde zang van een gelouterd zanger en/of zangeres. Deze kan zichzelf desgewenst begeleiden op de gitaar of piano en eventueel zelfs een uitvaartlied op maat componeren.

 

Akoestisch violiste die de stoet voorgaat naar de begraafplaats

In geval van een begrafenis is ook een teraardebestelling onderdeel van het programma. Gebruikelijk hierbij is dat de uitvaartverzorger voor de rouwstoet uit naar het graf loopt. Ook mee in de stoet lopen de kistdragers die de kist vervoeren naar de begraafplaats.

Deze traditionele gebeurtenis kan extra cachet krijgen door een muzikant mee te laten lopen met de stoet. Veel nabestaanden kiezen hierbij bijvoorbeeld voor een akoestisch violiste, die een breed klassiek repertoire beheerst en altijd een passende invulling kan geven aan dit statige moment. Violiste Myrthe weet een prachtige gepaste noot te geven aan het begeleiden van een dergelijke ceremonie en een bijzonder feitje: ze biedt aan om viool te spelen op 432Hz, wat als de ‘helende’ frequentie wordt beschouwd.

 

Een laatste muzikale ode bij de teraardebestelling

Eenmaal aangekomen bij het graf, volgt vaak een korte toespraak. Eventueel is er ook nog de gelegenheid voor mensen om op eigen wijze afscheid te nemen. Dit moment leent zich bij uitstek voor een laatste muzikale ode.

Deze ode kan gebracht worden door een duo of solist. Zeer passend bij dit moment is bijvoorbeeld het afscheidslied op maat. Zangeres, componiste en pianiste Brenda kan dit lied op onnavolgbare wijze verzorgen en na afloop een unieke studio-opname aanleveren als blijvende herinnering.

 

Instrumentale achtergrondmuziek bij de condoleance

Na de plechtigheid en de begrafenis, vindt veelal de condoleance met koffietafel plaats. Familie en vrienden kunnen hier in intieme setting elkaars verdriet delen, maar ook met een glimlach kostbare herinneringen ophalen. De juiste muziek kan hierbij exact de gewenste sfeer creëren.

Tijdens de condoleance is rustige achtergrondmuziek doorgaans zeer geschikt. Denk hierbij onder meer aan uiteenlopende instrumentale combinaties, zoals een duo bestaande uit een saxofoon en gitaar. Ook een trio van piano, viool en cello is traditioneel een goede keuze. Benieuwd naar de mogelijkheden? Al onze muzikanten zijn zowel als kleine bezetting (solist of duo) of als iets grotere bezetting te boeken. Bekijk ze hier.

 

Meer weten over livemuziek tijdens de uitvaart? De mogelijkheden zijn eindeloos. Stel je vraag via het contactformulier of bel ons direct op +31 (0)36 234 00 44. We voorzien je graag vrijblijvend van passend advies.